HOMETOWN
GAYRİMENKUL






VERGİ

DEĞERİ

HESAPLAMASI

VERGİ DEĞERİ HESAPLAMASI

Emlak vergisini kısaca, kişinin sahip olduğu taşınmazlar için yıllık olarak ödemesi gereken vergi olarak ifade edebiliriz. Taşınmazla; ev, arsa, bahçe, ofis gibi sabit varlıklardır. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu göz önünde bulundurulduğunda bu varlıklara sahip olan vatandaşların her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödemesi gerekmektedir.

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Hesaplama konusunda öncelikle bilmeniz gereken, her konutun veya arsanın vergisinin aynı olmadığıdır. Emlak vergisi, emlak varlığının değeri ile doğru orantıda olarak artmakta veya azalmaktadır. Ayrıca asgari rayiç değer -yani gayrimenkulün günümüz piyasasındaki alım satım değeri- her yıl yeniden hesaplandığından vergi değerinin değişmesine etki eder. Bu bilgiler ile birlikte ‘Emlak vergisi nasıl hesaplanır?’ sorusuna cevap olacak diğer detayları da bilmek gerekiyor.

Emlak vergisi hesaplaması emlak varlığının çeşidine göre oransal olarak hesaplanır. Konutlar ve araziler için bu oran rayiç bedelin %1’i kadardır. İş yerleri gibi diğer binalar için %2, arsalar için ise %3 oranında vergi ödemesi yapılır.

Emlak vergisi oranını etkileyen bir diğer önemli faktör ise, taşınamaz varlığınızın hangi belediyede bulunduğudur. Eğer varlığınızın bulunduğu il, büyükşehir belediyesi olarak geçiyorsa bu durumda yukarıda bahsettiğimiz oranlar iki katına çıkıyor. Bu durumda büyükşehirlerde; konut ve araziler için %2, diğer binalar için %4, arsalar içinse %6 oranında vergi ödemesi yapmanız gerekiyor.

Emlak Vergisi Nasıl ve Nereye Ödenir?

‘Emlak vergisi nasıl hesaplanır?’ sorusunu cevapladıktan sonra akla gelen ‘Emlak vergisi nasıl ödenir ve nereye ödenir?’ sorularını da cevaplamak yerinde olacaktır. Bu vergiler belediyeler tarafından tahsil edilmektedir. Bu sebeple ödemenizi, sahip olduğunuz taşınmazın bulunduğu belediyeye giderek yapabilirsiniz. Eğer belediyeye gitmek için vaktiniz veya imkanınız yoksa ödemenizi uzaktan da gerçekleştirebilirsiniz.

Ödemeyi belediyeye gitmeden gerçekleştirmek için emlak vergisi mükellef numarasını kullanabilir veya PTT aracılığıyla havale yapabilirsiniz. Daha kolay bir yol ise kredi kartınızla ilgili belediyenin e-belediye sistemi üzerinden T.C. kimlik numarası ya da sicil numarası ile giriş yapıp ödeme yapmak olacaktır.

Emlak vergisi ödemesi, gelir düzeyine bakılmaksızın taşınamaz sahibi olan her vatandaşın yerine getirmesi gereken bir sorumluluktur.